EXTENSIONS

Bringing in the Light: A Stunning Extension in Kentish Town, London

The Voadens set out to transform a small and dark family living space. They now have a bright and airy home that perfectly integrates both old and new aspects of the building.

When Tania and Mike Voaden bought their stylish home in Kentish Town, North West London 15 years ago, it had everything they were looking for. With a prime location on a quiet cul-de-sac, period features preserved thanks to the street’s conservation status, and a good amount of space with two sizeable bedrooms, the property ticked all of the boxes for this new family. 

But as Tania and Mike’s family expanded to include three children, now aged 10, seven and four, the once spacious house began to feel cramped. The Voadens were left with a difficult decision – either move to a bigger house, or renovate the much loved family home to suit their new needs.

“When my husband and I bought this house it was the perfect size and location”, says Tania Voaden, an administrator at a local primary school in Kentish Town. 

“Even after our first child, we had enough space. But by the time our third child arrived there just wasn’t enough room to live comfortably. We felt we needed a bigger area for our children to play and to grow. We also wanted another bedroom for the kids, so they didn’t have to share one small room. We were left with a bit of a dilemma, but we absolutely love the house, the street and the area and felt really strongly about extending rather than moving.”

Not only did the Voadens feel short of living space, they also felt passionate about creating a lighter and airier home with higher ceilings and more windows, bringing aspects of the outside in.

With no real source of natural daylight, the family was shadowed in darkness and noticed the effects of living in a home lacking in brightness. Mike and Tania grew tired of the clutter and lack of ‘breathing space’. They knew what they wanted to do, but just weren’t sure how.

“As a family we love the outdoors and the kids have always been active and eager to get home from school to play in the garden, so it was a bit trying at times when we’d come home to a gloomy house in the winter months and they’d be stuck inside a confined space," says Tanya. "I also love cooking and spending time in the kitchen preparing family meals, but being in a dark, cramped space meant it was becoming a mundane task rather than an enjoyable part of my day. We were desperate to seek help and advice on how to transform our home to suit our lifestyle.”

With the help of Martins Camisuli Architects Tania and Mike made the decision to create a larger, brighter, open plan kitchen / living room at the back end of their property, to remove a disused and cramped attic to allow daylight to filter throughout the home and to add a third bedroom above the newly created extension.

“Martins Camisuli Architects came highly recommended to us by family friends,” says Tania. “It was fantastic that we were able to see first-hand the quality of their work in a number of homes in the area – it really put our minds at ease that we were making the right choice. We particularly liked the way the team used simple but effective design to make the most of the space available.”

Leading on the project was MD Sebastian Camisuli and one of his first recommendations was to introduce natural light from above throughout the house. 
With Fortess Grove sitting in a conservation area, there were limits on external fenestration meaning that the Voadens were restricted from using large picture windows to allow light in. Sebastian’s solution was to add VELUX roof windows to all three of the bedrooms, the upstairs bathroom and in the newly created kitchen, giving each space a real wow factor. The use of VELUX centre-pivot roof windows in white polyurethane finish allowed for the maximum amount of daylight and fresh air to enter the home, while keeping the look clean and contemporary throughout.

Tania said, “When we enter our home now, we are struck by the sense of space and it has been lovely to come in and leave some of the chill behind while still being bathed in seasonal daylight. I can now head to the kitchen when I’m home from work and prepare food in natural light rather than in the shadowy recess of our old kitchen. The same goes for the kids when they want to play indoors on colder days. They can now enjoy playing inside the home just as much as outside as their rooms are flooded with natural daylight and are kept well ventilated so they feel fresh.”

The addition of just five VELUX roof windows in increasing natural daylight in the home has been a revelation for the family. The Voadens set out to increase their family living space, and what they got in return is a bright and airy home that perfectly integrates both old and new aspects of the building. Both Tania and Mike are now proud to welcome people into the home, with the transformation not going unnoticed by their guests either.

Tania added, “We definitely feel the benefit of increased sunshine and everyone who has been to see the house immediately comments on how light and airy it feels. We’re all feeling the benefits already with all of the rooms now full of natural daylight and fresh air – giving the home the spacious feel we’ve needed for so long. Mike and I are already planning our first party as we know that we have room for guests to move around and enjoy the surroundings and extra space!”

Have you recently completed a renovation or home improvement project? Share your story with us! We offer £30 for every project we publish. Find out more...

NEXT PROJECT
A modern rustic makeover for a loft bedroom

latest articles